Guinnes Rekorlar Kitabının Ortaya Çıkış Öyküsü

              Guinnes Rekorlar Kitabının nasıl ortaya çıktığının öyküsünü okuyacaksınız. Dünyada ciddiliği ve güvenilirliği ile ün yapmış olan bu kitap en son bilgileri ve rekorları her yıl yenileyerek bastığı yeni kitaplar ile yayınlıyor.
                                                           
     
                1951 yılının Ekim ayında Sir Hugh Beaver (1890-1967), İrlanda'nın güneydoğusunda County Wexford civarında Slaney Nehri kenarındaki Slob tepelerinde arkadaşları ile birlikte ava çıkmıştı. Avcılar, bir grup sarı yağmur kuşunu ellerinden kaçırdılar. Aynı günün akşamında Castleford House ta dinlenen avcılar arasında bir tartışma çıktı. Acaba sarı yağmur kuşu Avrupa'nın en hızlı av kuşu muydu? değil miydi? Tartışma büyüdü büyüdü ama sorunun cevabını bir türlü bulamadılar. Çünkü Avrupa'nın en hızlı av kuşunu belirleyen bir kitap yoktu.
                                                            sir hugh beaver ile ilgili görsel sonucu"
                                                              Sir Hugh Beaver

                 Guinnes Bira Fabrikasının genel müdürü olan sir Hugh Beaver'in çok ilgisini çekti bu konu. İngiltere'nin ve İrlanda'nın sayısı 81.400 ü bulan birahanelerinde binlerce kişi her akşam bu tip ve farklı konularda iddiaya giriyordu ama tartışmalara ışık tutacak bir kitap yayınlamak kimsenin aklına gelmemişti.

                 12 Eylül 1954 günü Sir Hugh Beaver, Londra'nın en büyük araştırma kurumunun sahipleri olan Norris ve Ross McWhirter kardeşleri, bürosuna davet etti ve onlardan bu konuda kendisine yardım edip edemeyeceklerini sordu. Bir kaç gün sonra 107 Fleet Street 'te kurulan bir büroa yoğun bir çalışma başladı. Çok geçmeden 198 sayfalık ilk kitap baskıya hazırdı. 27 Agustos 1955 te  mücellitler (ciltçi) ilk Guinnes Rekorlar Kitabını ciltlediler. Yılbaşına doğru kitap en çok satanlar listesinde ilk sıraya yükseldi. Basılmadığı 1957 ve 1959 yılları dışında 1. sıradaki yerini hep korudu.

                                      norris ross mcwhirter ile ilgili görsel sonucu"
                                                   Norris ve Ross McWhirter 

                 İngiltere dışında ki ilk baskı 1956 yılında ABD de yapıldı. Bunu 1962 yılında Fransa'da 1963 yılında Almanya'da ki baskılar izledi. 1967 yılında Japonca, İspanyolca, Danimarkaca ve Norveççe. 1968 yılında İsveççe, Fince ve İtalyanca baskıları yapıldı. Daha sonraki yıllarda kitabın çevrildiği diller 24 ü baskı adedi 193 ü buldu.

                  1974 kasım ayında Guinnes Rekorlar Kitabı, Guinnes Rekorlar Kitabına ki yerini aldı. O yıl 23.900.000 (yirmi üç miyon dokuz yüz bin) adet satılmış ve yayımcılık tarihinde bir rekora imza atmıştı. 1984 yılında satış miktarı 49.400.000 (kırk okuz milyon dört yüz bin) e ulaşmıştı.Bu rakamda her biri Everest Tepesinin yüksekliğine eşit 170 yığın demekti.

0 yorum:

Yorum Gönder