Köpeğinizin Gerçek Yaşı Nasıl Hesaplanır?

Köpeğinizin gerçek yaşı nasıl hesaplanır?

          Evcil hayvanınız açıkça sizden daha hızlı yaşlanıyor, ancak yeni araştırmalar bize köpeğinizin kaç yaşında olabileceğine dair daha net bir fikir veriyor.
          Köpeğiniz yaşıyor ve on yılır etrafta koşturuyorsa genel olarak kabul edilen inanışa göre bir insanın 70 li yaşlarına tekabül eden bir yaşa gelerek yaşlanmış olmasındandır. Bir köpeğin yaşı hesaplanırken köpeğin yaşamındaki bir yılı insan hayatında ki 7 yıla eşittir  ve 11 yaşına gelmiş bir köpek insan yaşına göre 77 yaşına gelmiştir.
 


          Temel varsayım, bir köpeğin yaşadığı her takvim yılının bir köpeğin hayatının herhangi bir aşamasında yedi insan yılına denk olmasıdır. Ancak yeni araştırmalar  , işlerin o kadar basit olmadığını gösteriyor . Ve bazı temel gelişimsel dönüm noktalarına bakarsak, neden olduğu açıktır.
Konuları daha karmaşık hale getirmek için, köpeklerin yaşam beklentisi önemli ölçüde cinse bağlıdır. Daha küçük köpekler  önemli ölçüde daha uzun yaşama eğilimindedir , bu da büyük köpeklerden daha yavaş yaşlandıklarını gösterir.

                                          

          Bütün bunlar, yaşa göre tam olarak ne demek istediğimiz sorusunu gündeme getiriyor. Bunu açıklamanın en belirgin yolu, doğumdan bu yana geçen süredir. Bu, yaşın kronolojik tanımı olarak bilinir.
          Ancak, başka açıklamalar da vardır. Örneğin biyolojik yaş, bireyin gelişimini tanımlamak için fizyolojik göstergeleri değerlendirmeye dayanan daha öznel bir tanımdır. Bunlar, bireyin hastalık durumunu, bilişsel bozuklukları ve aktivite seviyelerini dikkate alan “ kırılganlık indeksi ” gibi tedbirleri içerir .
          Örneğin, egzersiz yapmak ve sağlıklı bir şekilde yemek yerine abur cubur ve sigara içmek için çok zaman harcadıysanız, biyolojik yaşınızın kronolojik yaşınızı aşma şansı vardır. Ya da kendinize iyi bakarsanız, 40 yaşında bir bedenle 60 yaşında olabilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder