Yumurta Hakkında Bilinmeyen Gerçekler

Yumurta ile ilgili gerçekler.


          Eğer mükemmel yiyecek nedir diye bir yarışma yapılsaydı ilk yarışmacı yumurta olurdu. Besleyici olması, hazır ve kolay pişirilmesi, uygun fiyatlı olması protein açısından zengin olması ve  birçok vitamin ve minerali barındırması bunda önemli bir etkendir.

           Yumurtada A, E, D ve K vitaminleri bulunur, omega 3 yağları, kolin, folik asit, kalsiyum, demir, fosfor, bakır, ve manganez de ihtiva eder. Yumurta beyazında protein fazladır sporcular bu nedenle daha çok beyazını yemeyi tercih ederler sarısını yemezler ki yağ almasınlar. Ama yumurtanın sarısı beyaz göre daha besleyicidir.


           Yumurtayı başka yiyecekler ile birlikte tüketmek diğer yiyeceklerden alacağımız vitaminin emilmesine de yardımcı olur. Mesela salataya yumurta ekleyerek salatadan alacağımız E vitaminin daha fazla olmasına neden olur. Yumurta aynı zamanda kolestrol de içerir bir yumurta sarısında yaklaşık 185 miligram kolestrol vardır. Kolestrol arterlerimizde oksitlendiğine zararlıdır ama yumurtadaki kolestrolde oksidasyon olmaz yumurtada oksitlenmeyi önleyecek antioksidan vardır. Ayrıca bazı kolestrollerde vücudumuz için iyidir.

           Yumurtada bulunan Kolin ise normal vücut fonksiyonları ve sağlığımız için çok önemlidir. Kolin az bir miktarda da olsa karaciğerimiz tarafından üretilmektedir. Metabolizma, kas , beyin ve sinir sistemi gibi çoğu hayati meselede rol oynamaktadır. Hamile hanımlar bebeğin beyin gelişimi için gerekli olan kolini yumurta sayesinde alabilir. Ayrıca yumurta da bulunan kolin bizi alzheimer hastalığına karşı da koruyabilir.

           Yumurta sarısı daha iyi görme ve daha düşük göz hastalığı riski ile bağlantılı bir pigment olan lutein  kaynaklarından biridir.

           Yumurta mutfağımızda hemen her yerde kullanılan bir besindir. Kekten pastaya, sütlü tatlılardan çorbalara, piyazlara salatalara kadar bir çok yiyecekte kullanılmaktadır. Tahıl gurubu besinler ile kullanıldığında makarna börek gibi protein kalitesini de artırmış oluruz.
Beyaz ya da kahverengi yumurtanın besin değeri açısından bir farkı yoktur. Beyaz renkli tavuk beyaz renk yumurta üretir, kahverengi renkli tavuklarda kahverengi üretir. Yumurta sarısının renginin farklı olmasıda tavuğun yediği yemle ilgilidir hareket etmeyen suni yem yiyen tavuğun yumurtası ile doğada gezen tavuğun yumurta sarısı rengi farklı olur.

           Yumurta haşlandığında sarısı etrafında gri bir tabaka oluşuyorsa bu yumurtanın bozuk olduğu anlamına gelmez. Yumurta ya fazla haşlanmış ya da haşlandıktan sonra soğutulmamış sıcak olarak beklemiştir. Bu durumda yumurtadaki demir ve kükürt etkileşime girer sonucunda gri bir renk sarısının etrafında bir katman gibi oluşur hafif bir kükürt kokusuda oluşabilir ama yenmesi açısından bir sakıncası yoktur.
             Yazınının sonu :) En güzeli Sucuklu Yumurtadır.


0 yorum:

Yorum Gönder