Vegan Olmak Gerçekten Sağlığa Yararlı mı?

       

          Giderek daha fazla insan vegan yemekleri yiyor ve bu bir kısım için  daha sağlıklı olarak görülüyor. Senin için de gerçekten daha mı iyi?


vegan beslenme ile ilgili görsel sonucu

           Et süt yumurta gibi hayvansal ürünleri  beslenme alışkanlıklarından çıkaran insanların sayısı son on yılda oldukça arttı.

          Vegan diyet genellikle lif bakımından daha yüksek kazanıma sahip  ama kolesterol, protein, kalsiyum ve tuz bakımından  omnivor beslenenlere göre kazanımı daha düşük kabul edilir. Ancak et, balık, yumurta ve süt ürünlerini beslenme hayatımızdan tamamen çıkarmak ile ilgili çeşitli endişeler vardır.

          Ortak endişe Vegan Diyetinin yeterli derecede vücudun ihtiyacı olan B12 vitaminini karşılayıp karşılayamadığıdır. B12 vitamini bağışıklık sistemini güçlendiren, sinir sisteminin doğru ve hızlı çalışmasında görev yapan, vücut tarafından üretilemeyen, sinir dokusunun sağlığı ve kırmızı kan hücresi üretimini de sağlayan  bir vitamindir. Et, balık, yumurta ve süt ürünlerinde bol miktarda bulunur ama meyve ve sebzelerde bulunmaz.
          B12 vitamini içeren besinler:
  • Kırmızı et
  • Tavuk
  • Balık 
  • Sakatat (karaciğer ve böbrek)
  • Yumurta
  • Süt ve süt ürünleri(yoğurt, peynir)
  • Bazı deniz ürünleri (karides, midye)
Holozoik Beslenme Nedir?

          B12 vitamini eksikliğinde vücut rezervleri tamamen tükendikten sonra (içeriğindeki kobalt minerali nedeni ile kobalamin olarak ta bilinen B12 vitaminini insan vücudu 5 yıllık depolayabilir.kol ve bacaklarda uyuşukluk hissi, sinir siteminde bozulmalar, kansızlık, kulakta çınlama, yürümekte zorlanma, bebek ve çocuklarda ise gelişimde gerilik gibi etkileri vardır.

          Vegan ve vejetaryen beslenen insanların omnivor beslenenlere göre kalp hastalığı riskinin daha düşük olduğu biliniyor ancak kısmen B12 eksikliğinden dolayı daha yüksek İnme riskine sahiptirler.
          
          Yediğimiz yiyeceklere bağlı olarak hastalık riskimizi artırmak ya da azaltmak bizim elimizdedir. Vegan beslenmeyi sadece et yiyerek beslenme ile karşılaştırırsanız elbette sadece bitkiler ile beslenmek daha sağlıklıdır. Ancak meyve, sebze, baklagiller ve et oranı az bir Akdeniz diyeti gibi nispeten daha ihtiyatlı bir beslenme biçiminin vegan beslenmeden çok daha sağlıklı olduğunu gösteren kanıtlar vardır. B12 takviyeli bir vegan beslenme çok sağlıklıdır. Karar sizin.


0 yorum:

Yorum Gönder