BÜYÜKBAŞ HAYVAN IRKLARI - ANGUS IRKI



ANGUS - ABERDEEN ANGUS


          Angus ırkının anavatanı İskoçya ’dır. 17 Mayıs 1873 yılında George Grand adında 
bir yetiştirici 4 adet angus boğayı Victoria Kansas’a götürüp Shorthorn ve Longhorn ile
melezlemiştir. Bu melezlemelerden istenilen verim elde edilmediği için angus dişileride
ithal edilerek safkan angus yetiştirmeye başlandı.




          1885'te siyah ve kırmızı anguslar Amerika Birleşik Devletleri'nde ayrı ırklar olarak
değerlendirilirken İngiltere ve Kanada da böyle bir ayrım yapılmaz. Angus ırkının en önemli
özelliği etinin kalitesidir. Amerika Birleşik Devletleri'nde etçi sığır ırklarının çoğunluğunu
angus ırkı oluşturmaktadır. Çünkü diğer ırklara göre angus ırkı daha kaliteli et üretimine
olanak verir.

          Angus etinin tercih edilmesinin en önemli sebebi yağ oranının düşük olmasıdır.
Diğer ırklarda yağ oranı %35 ila 36 lara kadar ulaşırken, angus etinde bu oran %6 ile %7
civarındadır. Angus etinde mermerleşme (Kas lifleri arasında yağın dağılımı) mükemmeldir.
Angusların günlük canlı ağırlık artışları 2 Kg. olabilmektedir. Yediği yemi ekonomik ve kalite
bir şekilde ete çevirebilen en iyi ırklardan biridir. Çevre koşullarına uyumlarıda çok iyidir.
Kışın eksi 30 derece yazın ise artı 30 derecede fevkalâde gelişebilirler.

          Angus dişileri çok erken yaşta ergenliğe ulaşırlar. Bu sayede erken dönemde yavru
alabilme özelliğine sahiptir. Ayrıca kolay doğum yapabilen ender ırklardan birisidir. Başının
küçük olması kolay doğum yapmasında en büyük etkendir. İnekleri ileri yaşta bile üstün
kalitede buzağı verme özelliğine sahiptir. Bu özelliği ile yaşlı angus inekleri bile damızlık
olarak kullanılabilmektedir.

          Tüm bunların yanı sıra angus ırkı genetik olarak hidrosefalus hastalığı ve karaciğer
yağlanmasına meyillidir. Karaciğer yağlanması vakaları ileri seviyede bazen ölümcül
olabilmektedir. Bu özelliğini genetik olarak aktarabilirler. Yapılan DNA testleri ile bu durum
boğanın pedigrisinde belirtilir.

          Angus ırkı uzun ve büyük meraları olan besiciler için değerli bir et ırkı olmasına
rağmen Türkiye'de sığır etinin ayrımının yapılmamasından dolayı diğer sığır etleri değerinde
işlenmekte, üreticiye ayrıca bir ekonomik kazanç sağlamamaktadır. Angus gibi et ırklarının
süt verimlerinin düşük oluşundan dolayı hem etinden hem de sütünden yararlanmak isteyen
üreticiler açısından önerilmeyecek bir ırktır.

Görünüm ve verim özellikleri:

Renkleri siyah ve kırmızıdır.
Doğuştan boynuzsuz dur Ayrıca bu özellik boynuzlu ırklarla melezlemeler de baskınlığını korur.
Döl verimi yüksektir. Kolay doğum yapabilirler. Annelik içgüdüsü yüksektir.
Sakin yapılı fakat insana çekingen davranır.
Zor hava şartlarına dayanıklıdır.
Cidago yüksekliği erkeklerde 140 ile 145 santim, dişilerde ise 132 ile 140 santimdir.
Canlı ağırlık erkeklerde 1000 ile 1100 kilogram, dişilerde 650 ile 700 kilogramdır. Buzağı doğum ağırlığı 39 kilogramdır.







0 yorum:

Yorum Gönder