KAVUN NEDİR? FAYDALARI NELERDİR?


Kavun nedir?

          Kavun, kabakgiller familyasından hoş kokulu ve tatlı, içi çekirdekli bir meyvedir. Hem tadı hem de içerdiği zengin mineraller ile yaz mevsiminin vazgeçilmezleri arasında üst sıralarda yer alır. Türkiye'nin dünya üretiminde ikinci sırada yer aldığı meyvenin faydaları ise saymakla bitmez.
Kavun nedir?

Kavunun faydaları

  • İçerdiği düşük kalorili yüksekliklerinden dolayı kilo vermeyi kolaylaştırır.
  • C vitamini açısından zengin olduğundan bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Çok sık rastlanan kalp ve damar hastalıklarına iyi gelir.
  • Hazmı kolay olduğu için sindirim sistemine fayda sağlar.

Besin değerleri

     100 gram kavunda 33 kalori, 267 miligram potasyum, 16 miligram sodyum, 9 gram şeker, 3,382 internasyonel ünite, 36.7 miligram C vitamini, 8 miligram kalsiyum bulunmaktadır.





          Kavun güneşli, sıcak bir hava ile yeterli toprak nemi istemektedir. Toprağın çimlenebilmesi için minimum sıcaklığının 15 santigrat derece olması gerekir. Toprak hazırlığına sonbaharda yağışlardan sonra başlanmalıdır.

Dünyada kavun
          Kavunun anavatanı olan Asya'da milattan önce 3000 yılında kültüre alındığı düşünülüyor. Bugün dünya kavun üretimi 27.000.000 ton düzeyinde. Çin 15 milyon 525 bin ton üretimi ile dünyada 1. sırada yer alıyor.

Türkiye’de kavun 
          Kavun Türkiye'nin sebze üretiminde yaklaşık %12 lik bir paya sahiptir. Türkiye kavun üretiminde Çin'den sonra en büyük üretici ülke konumundadır. Ülkemizde yılda 1.800.000 tona yakın kavun üretimi yapılmaktadır.

İlginç bilgiler

İbn-i Sina kavun çekirdeğinin ezilip üstüne temiz soğuk su ilave edilerek karıştırılmasını ve yemeklerden önce yarım bardak olarak tüketilmesini tavsiye ediyor. Bu karışımın haftada en az 3 defa yapılmasını ve bu sıvının da yağları parçalayıp zayıflamaya yardımcı olduğunu söylüyor.



          Kavun Roma İmparatorluğu'nda ve eski Mısır dönemlerinde en popüler meyvelerden birisiydi. Tutankamon gibi önemli liderler kavun tohumları ile gömülürdü. Kayıtlara geçmiş en büyük kavun 18 kilogram ağırlığındadır. Kavun serotonin yani mutluluk hormonu içermektedir.

5 yeni kavun çeşidi geliştirildikavun png ile ilgili görsel sonucu

0 yorum:

Yorum Gönder