CEVİZ NEDİR? FAYDALARI NELERDİR?




Ceviz nedir?

         Cevizgillerin örnek bitkisi olan, çok uzun ömürlü, kalın gövdeli ve çok dallı, kerestesi ve meyvesi çok değerli, yeryüzünün ve Türkiye'nin hemen hemen her yerinde çok yetişen ve yetiştirilen büyük bir ağaç ve bu ağacın sert kabuklu, çok yağlı ve nişastalı yemişi ise ceviz olarak bilinir.




Cevizin faydaları :
      Ceviz Omega 3 yağ asitleri açısından zengin olduğu için tehlikeli kalp ritimlerini engeller, kalp krizi riskini azaltır. 
      Yatmadan önce yenilen ceviz içerdiği triptofan yardımı ile uyku sorununuzu çözebilir.        Omega-3 yağ ve zengin fakir içeren ceviz cildin elastikiyetini artırır ve ciltteki hücrelerin canlı kalmalarına yardımcı olur. 
      Cevizin içerdiği kaloriler vücutta depolanmadığı için kilo aldırmaz, hatta kemiklerin güçlenmesine katkı sağlar. 





100 gram cevizin besin değerleri :
1.71 gram Karbonhidrat, 16.2 gram Protein, 64 gram Yağ, 391 miligram Potasyum, 
89 miligram Kalsiyum, 146 miligram A Vitamini ve 2.4 miligram Demir bulunmaktadır.




Ceviz üretiminde verim için
          Ceviz yetiştiriciliği için en uygun sıcaklıklar sıfırın altında 25 santigrat derece ile 38 santigrat derece arasındadır. Genel bir ifade ile ceviz yetiştiriciliği için en uygun rakım 800 ila 1200 metre civarındadır. Ceviz yetiştiriciliği açısından yıllık toplam minimum 500 milimetre yağış yeterlidir.




Dünyada ceviz 
          Her yıl düzenli olarak artan ceviz üretimi 2.282.264 tona kadar yükselmiştir. 2001 yılından bu yana dünyada ceviz üretimi %78 artmıştır. Ceviz üretiminde en verimli ülke olan Romanya'da verim hektar başına 23 tondur. Dünyada önemli ceviz üreticisi ülkeler Çin, Amerika Birleşik Devletleri, İran ve Türkiye'dir.








Türkiye' de ceviz 
          Dünyanın 4. büyük ceviz üreticisi olan Türkiye'nin ithalatı yerli üretiminin % 18'i kadardır. Türkiye'de ceviz üretimi son 10 yılda %49 artmıştır Türkiye'deki ceviz üretimi hektar başına 2,5 tondur. Türkiye'deki ceviz üretimi 2014 yılında 180.000 ton olarak kayıtlara geçmiştir.

Ceviz hakkında ilginç bilgiler    



          Ceviz ağaçta yetişen en eski gıdalardan biridir ve insanlar tarafından tüketilmeye başlanması milattan önce 10.000 yılına kadar dayanmaktadır. Dünya genelinde cevizin 30 farklı türü bulunmaktadır. Ceviz ortaçağ İngiltere'si ile antik Yunan'da akıl hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktaydı. Türkiye’de bilinen en yaşlı ceviz ağacı yaklaşık 200 yaşında ve Afyon'un Şuhut ilçesindedir.

0 yorum:

Yorum Gönder