Kabakgillerden tarlada yetiştirilen, sürüngen gövdeli, parçalı sert yapraklı, sarı çiçekler
açan, iri meyveli bir bitki ve bu bitkinin genellikle çok çekirdekli iri ve bol sulu meyvesine
karpuz denir.
Karpuzun faydaları
Karpuz kötü kolesterol olarak bilinen LDL Kolesterolü düşürerek kalp hastalıklarının
önünü açan yüksek kolesterole bağlı damar tıkanıklığını engeller. Florida State Üniversitesi
tarafından yapılan güncel bir araştırmaya göre karpuz kilolu kişilerde yüksek tansiyonun
düşürülmesine yardımcı oluyor.
Karpuzda bol miktarda bulunan A vitamini göz sağlığının korunması için en önemli
vitaminlerden biridir aynı zamanda sarı nokta hastalığı ve katarakt riskini düşürmektedir.
Yüksek oranda A ve C vitamini ile kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, bakır ve
manganez mineralleri içerir. Ayrıca sindirime iyi gelen besin lifi bakımından zengindir.
Karpuz sadece düşük kalorisi ile diyetinize destek olmaz aynı zamanda lifli yapısı ile
uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur.
100 Gr.karpuzun besin değerleri 7.55 gram karbonhidrat 0.61 gram protein 0.4 gram lif
0.15 gram yağ 569 miligram A vitamini 112 miligram potasyum 8.1 miligram C vitamini ve
7 miligram kalsiyum içerir.
Karpuz üretiminde verim için
100 Gr.karpuzun besin değerleri 7.55 gram karbonhidrat 0.61 gram protein 0.4 gram lif
0.15 gram yağ 569 miligram A vitamini 112 miligram potasyum 8.1 miligram C vitamini ve
7 miligram kalsiyum içerir.
Karpuz üretiminde verim için
Karpuz ılık ve sıcak iklimlerde yetişmektedir soğuklardan çok etkilendiği için yetişme
devresinde don tehlikesi olmamalıdır. Tohum ekiminde Toprak sıcaklığı 12 santigrat derecenin
üzerinde olmalıdır en elverişli Topraklar Akarsu kenarlarındaki milli topraklarla derin geçirgen
su tutma kapasitesi yüksek Kumlu tınlı topraklardır. Drenajın yeters iz olduğu ve taban suyu
seviyesinin 1 metrenin altında bulunduğu yerlerde başarılı bir yetiştiricilik sağlanamaz karpuz
diğer birçok kültür bitkisine göre aside karşı dayanıklıdır en elverişli toprak, PH 'ı 5 ile 6.5 olan
topraklardır.
Dünyada karpuz
Her yıl dünyada ortalama 100.000.000 ton karpuz üretiliyor. Dünyada Üç buçuk milyon
hektar alanda karpuz üretimi yapılıyor. Çin dünya karpuz üretiminin %66'sını tek başına
gerçekleştiriyor Çin 70 milyon ton, Türkiye 4 milyon ton, İran 3.8 milyon ton,
Brezilya 2 milyon ton, Mısır 1.9 milyon ton ile önemli üretici ülkelerdir.
Türkiye'de karpuz
Dünya karpuz üretiminde ikinci sırada bulunan Türkiye'de her yıl yaklaşık 4.000.000 ton
karpuz üretilmekte. Bunun yaklaşık 3,5 milyon tonu da yurt içinde tüketilmektedir. Türkiye'de
karpuz üretiminin en fazla olduğu il 812 bin tonla Adana’dır.
Karpuz hakkında ilginç bilgiler
Türkiye'de karpuz
Dünya karpuz üretiminde ikinci sırada bulunan Türkiye'de her yıl yaklaşık 4.000.000 ton
karpuz üretilmekte. Bunun yaklaşık 3,5 milyon tonu da yurt içinde tüketilmektedir. Türkiye'de
karpuz üretiminin en fazla olduğu il 812 bin tonla Adana’dır.
Karpuz hakkında ilginç bilgiler
- 1 kase karpuz günlük A vitamini ihtiyacının yüzde 18'ini tek başına karşılar.
- Dünyada domatesten sonra en çok üretilen sebzedir karpuz.
- Bilinen ilk karpuz hasadı yaklaşık 5000 yıl önce Mısır'da yapılmıştır.
- Karpuzun anavatanı Afrika kıtasıdır.
- Karpuzu seçerken koyu tonlarda olmasına dikkat etmelisiniz teneke kutuya vuruyormuş
gibi sert ve yankılanan bir ses geliyorsa o karpuz iyidir.
0 yorum:
Yorum Gönder